The Art of Acupuncture

Stacks Image 6
Chinese Geneeskunde is zeer waardevol binnen het optimaal houden van onze immuniteit.
Een goede immuniteit heeft een
fysieke, mentaal/emotionele en spirituele component.

Zeker in tijden van
COVID-19 zouden we er eigenlijk nog meer van bewust moeten zijn dat een sterk en optimaal functionerend immuunsysteem van groot belang is. Alle drie de componenten horen in evenwicht te zijn om ons zo goed mogelijk te kunnen wapenen.


Het immuunsysteem beschermt ons tegen indringers van buitenaf. We kunnen het vergelijken met ons eigen
“leger”. Het is ontworpen om het lichaam te verdedigen tegen lichaamsvreemde stoffen en indringers. zoals , virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en gifstoffen. Dit afweersysteem is ontzettend sterk, maar ook heel complex. En dat moet ook wel, want je lichaam staat constant bloot aan ziektekiemen en andere schadelijke stoffen.

Het immuunsysteem heeft onder andere ook en controlerende functie. Net zoals bij de eindinspectie in een autofabriek controleert het immuunsysteem iedere nieuw ontstane cel en neemt de beschadigde cellen uit de roulatie. Het afweersysteem is hier altijd mee bezig, ook al merken we het meestal niet.Als we in de Chinese Geneeskunde spreken over het Immuunsysteem dan spreken we in termen van
Wei Qi, Ying Qi en Shen Qi. Als deze 3 energieën correct werken en in balans zijn dan is er geen ziekte.
De oorzaak van ziekte kan een
externe factor zijn ( o.a lichaamsvreemde stoffen , virussen, bacteriën schimmels, parasieten, gifstoffen, klimaat omstandigheden ). Deze vallen de Wei Qi laag aan. Een slecht herstel van bijvoorbeeld een virus kan ervoor zorgen dat klachten lang blijven aanslepen omdat het virus latent aanwezig blijft. In de Chinese Geneeskunde gebruiken we specifieke naaldtechnieken en kruiden om het virus te elimineren.

Een
interne factor zoals een langdurige emotie kan een ziekte veroorzaken. Ying Qi raakt uit evenwicht.. ( vb auto-immuunziekte, ontstekingen,..)

Wanneer men zich niet op zijn
“levenspad” bevindt door geen verbinding met zichzelf en het bewustzijn door bijvoorbeeld een trauma dan raakt Shen Qi verstoord. Men zal het gevoel hebben geen vervuld leven te leiden.
(Yin verstoring kan kanker veroorzaken, Yang verstoring bijvoorbeeld Alzeimer)

Wei Qi, Ying Qi en Shen Qi zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Een optimaal functionerend immuunsysteem heeft dus te maken met balans tussen deze 3 energieën.

Heeft u geen immuniteitsproblemen dan is het ook preventief aan te raden om met de seizoenen mee u immuunsysteem in balans brengen !

Verschillende manieren om u Immuunsysteem optimaal te houden zijn:

Acupunctuur
Chinese kruiden
Lichaamsbeweging
Gezonde voeding en levensstijl
Ademhalingsoefeningen
Koud afdouchen ( de Wei Qi houdt van uitdaging)